Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2

Čtvrtá etapa provede Trajdu Kyrgyzstánem, Tadžikistánem a Uzbekistánem

1. 9. 2024

Expedice do srdce Střední Asie byla snem každého člena týmu, který se rozhodl vydat na tuto nezapomenutelnou cestu. Cíl byl jasný: prozkoumat neznámé kouty Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, překonat vlastní hranice a vytvořit vzpomínky na celý život. Tým, složený z různorodých osobností, se setkal v Biškeku, připraven na dobrodružství, které mělo změnit jejich pohled na svět.

První výzvy

Po potížích s dopravou se tým konečně sešel na snídani v Hotelu Navat. „Čas je tady relativní pojem,“ poznamenal Honza, když čekali na taxíky, které měly zpoždění. Přesto nálada byla optimistická. První společná fotografie byla pořízena u fotbalového stadionu, když se všichni shromáždili kolem Trajdy, jejich spolehlivého vozidla.

Marek, vůdce expedice, představil rozvrh a rozdělil úkoly. „Máme popeláře, studnáře, údržbáře, marketing i tiskové středisko,“ vtipkoval, když vysvětloval nové funkce. A tak se tým vydal na cestu směrem k Tian-šan, s cílem dosáhnout jezera Song-kol.

Start další etapy
Start další etapy

První setkání s místní kulturou

Noc strávená v jurtě přivedla všechny blíže k místní kultuře a tradicím. Ranní probuzení bylo doprovázeno zvuky přírody a šuměním jezera. Jura a Honza se rozhodli pro ranní koupel v jezeře, navzdory chladné vodě. „Jsou určitě čistejší než my ostatní,“ smál se Tom.

Při snídani došlo k malému dramatu. Pepovi se ztratila peněženka, což vyvolalo okamžité pátrání. Nakonec byla peněženka nalezena ve skríni, k úlevě všech zúčastněných. „Nejvíc šťastná byla paní domácí,“ dodal Marek s úsměvem.

Přírodní krásy Tian-šan

Cesta vedla tým přes sedlo Toryz-topo, odkud se otevřel nádherný výhled na Pamír. „Posezení u snídaně s nádherným výhledem na Pamír bylo prostě nezapomenutelné,“ řekl Michal. Každý si užíval okamžiky klidu a nádherné scenérie.

Expedice pokračovala k Saimaluu Tash, archeologické lokalitě s hieroglyfy na kamenech. Avšak potok, který musela překročit skupina jdoucí na trek, byl příliš rozvodněný. „Ani jedno nedopadlo!“ konstatoval Jura.

Ranní návštěva bazaru
Ranní návštěva bazaru

Adrenalinové okamžiky

Tým se vydal na další cestu směrem k Džalal-Abad, přičemž silnice se proměnila v horskou a náročnou trasu. „Sráz i několik stovek metrů dolů, kam je občas pohled jen pro otrlé,“ poznamenal Tomáš. Napětí a adrenalin byly patrné, avšak Marek svým řidičským umem všechny uklidnil.

Kulturní setkání a setkání s historií

Návštěva města Özgön přinesla pohled do historie regionu. Tým si prohlédl místní architekturu a památníky, včetně pozlaceného Lenina. „Je to jako cesta časem,“ řekl Honza, když sledoval staré sovětské památky.

Ve městě Oš
Ve městě Oš

Tádžikistán a Pamír

Přechod do Tádžikistánu byl plný byrokracie a kontrol. „S úsměvem a trochou humoru jsme to zvládli,“ uvedla Jolana, která svým šarmem zaujala místní celníky. Cesta do Karakulu však nabídla neuvěřitelné výhledy na Pamír a pocit, že svět je větší, než se zdá.

Výzvy a triumfy

Cesta pokračovala do výšky 4 655 metrů nad mořem do sedla Ak-Baital. „Je to jako být na střeše světa,“ řekl David. Výška si však vyžádala svou daň na některých členech týmu, což vedlo k hlubokým nádechům a občasným zastávkám.

Cesta údolím Waháb

Cesta údolím Vachán přinesla nezapomenutelné výhledy na Hindukúš a setkání s místními obyvateli. „Pobyt zde je jako žít v jiném světě,“ poznamenal Marek, když sledoval nádheru okolní krajiny.

Někdy je to i těžká dřina
Někdy je to i těžká dřina

Cesta do Khargush

Expedice se vydala směrem k vesnici Khargush, kde se otevřelo jedinečné panorama Wakhanského údolí. Při pohledu přes řeku pozorovali členové týmu život v sousedním Afghánistánu. „Je fascinující, jak blízko a zároveň daleko se cítíme od tak odlišného světa,“ poznamenala Jolana. Setkání s místními obyvateli a ochutnávka tradiční tádžické kuchyně obohatily denní zážitky.

Historické památky Yamchunu

Pokračování wakhanským údolím zavedlo tým do vesnice Yamchun. Oblast byla bohatá na historické památky a malebné výhledy. Procházky po okolních cestách vedly k antickým pevnostem a do malebných vesnic. „Místní historie je tak živá, je to jako kráčet zpět v čase,“ řekl Michal.

Kulturní ochutnávka v Ishkashimu

Příjezd do města Ishkashim, které leží na hraničním přechodu Tádžikistánu a Afghánistánu, otevřel nové možnosti prozkoumat kulturní dědictví regionu. Pokud byly trhy otevřené, tým je navštívil a ochutnal místní speciality. „Je úžasné, jak se zde střetávají různé kultury,“ poznamenal Honza.

Výroba chleba
Výroba chleba

Relaxace v horkých pramenech Gharm Chashma

Den zasvěcený relaxaci a odpočinku v horkých pramenech Gharm Chashma poskytl příležitost si užít klid a krásu přírody. „Po tolika dnech na cestě je tohle naprostá oáza klidu,“ řekla Andrea, když si užívala teplé vody obklopené horskou krajinou.

Horská scenérie Vanj

Cesta na sever do oblasti Vanj přinesla úchvatné horské scenérie a setkání s unikátní kulturou. Procházky po úbočích hor zavedly tým k malebným vesnicím a historickým památkám. „Je to jako objevovat skryté poklady,“ poznamenal Tomáš.

Přesun do Chorogu a Shohonu

Pokračování na západ do města Chorog, ležícího na břehu řeky Panj, poskytlo příležitost prozkoumat kulturní památky a setkat se s místními obyvateli. „Tady se spojuje minulost s přítomností,“ řekl David, když sledoval místní architekturu.

Místy byly sněhové bariéry skoro vyšší než Trajda
Místy byly sněhové bariéry skoro vyšší než Trajda

Z Langaru do hlavního města Dušanbe

Přesun z Langaru do Dušanbe přinesl rozmanité krajiny a malebné vesnice. Hlavní město Tádžikistánu nabídlo pohled na kontrasty mezi tradicí a modernitou. „Je to jako přechod z jiného světa,“ řekla Jolana při procházce po moderních ulicích Dušanbe.

Historické poznání v Panjakentu

Město Panjakent, bohaté na historii a archeologické památky, poskytlo prostor pro procházky po starověkých ulicích a návštěvy muzeí. Tým tak mohl poznat historii této fascinující oblasti. „Je to jako číst učebnici dějepisu,“ poznamenal Michal.

Okouzlení Samarkandem

Cesta do Samarkandu, jednoho z nejstarších a nejkrásnějších měst ve Střední Asii, vtáhla tým do atmosféry starověké kultury. Historické památky jako Registán a Gur-e Amir byly vrcholem návštěvy. „Samarkand má v sobě něco magického,“ řekl Honza.

Závěrečné momenty v Taškentu

Putování do hlavního města Uzbekistánu, Taškentu, otevřelo dveře do světa moderní architektury a historických památek. Pulzující atmosféra metropole poskytla kontrastní zážitky. „Taškent je jako směsice starého a nového,“ poznamenal David.

Vaří se i za jízdy
Vaří se i za jízdy

Rozloučení s cestou

Poslední den v Taškentu byl věnován prohlídkám zajímavých míst, ochutnávkám místních kulinářských specialit a ponoření se do života moderního Uzbekistánu. Tým uzavřel svou nezapomenutelnou cestu s hlubokým pocitem naplnění a radostí z nově nabytých zkušeností. „Bylo to dobrodružství plné překvapení a objevů,“ shrnul Marek.

Jak se expedice blížila ke svému konci, každý člen týmu si uvědomil, jak moc je tato cesta změnila. „Je to dobrodružství, na které nikdy nezapomeneme,“ řekl Tomáš. Tým se vrátil domů s novými přátelstvími, nezapomenutelnými zážitky a příběhy, které budou předávat dál.

Další etapa Tatry kolem světa 2 se uskutečnila z Tádžikistánu, přes Uzbekistán, do Kazachstánu. 

Alajské hřbety
Alajské hřbety

zprávy do e-mailu

Email

Čerstvé zážitky můžeš získat e-mailem. Snadno a zdarma.

Díky tomu budeš vědět co se děje, jak expedice probíhá a co právě zažíváme. A kdo ví, třeba tě zaujme a přidáš se k nám.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
    Top chevron-downbarsarrow-right